Allt om inflammatorisk polyartrit eller reumatoid artrit

Polyartrit är någon typ av artrit som involverar 5 eller flera leder samtidigt. Det är vanligtvis associerat med autoimmuna tillstånd och kan upplevas i alla åldrar och är inte könsspecifik.
Inflammatorisk polyartrit har en hög svårighetsgrad. Det innebär en måttlig till stor inverkan på funktion och livskvalitet och det finns en hög risk för fortsatt nedsättning av livskvalitet och funktion och en måttligt ökad risk för alltför tidig död.

Källa Socialstyrelsen.se

24 svar på ”Allt om inflammatorisk polyartrit eller reumatoid artrit

 1. De olika stadierna vid cPoch RA

  Steg I.
  cP börjar (stadium I) kännetecknas av synovit eller inflammation i det synoviala membranet, vilket orsakar svullnad av de involverade lederna och smärtan under rörelsen. Under denna fas finns ett högcellsantal i synovialvätska när immunceller migrerar till inflammationsstället. Men i detta skede finns det vanligtvis ingen gemensam förstörelse som kan ses på röntgen, med undantag för svullnad av mjukvävnad och eventuellt en effusion via ultraljud

  Steg II.
  I måttlig RA, fas II, har en spridning av inflammation i synovialvävnaden, ledhålan och över ledbrusk. Denna inflammation kommer gradvis leda till förstörelse av brosket, åtföljt av en smalning av leden. Smärta ökar, ledningen blir så långsamt stel. Morgonstyvhet ökar

  Steg III.
  Svår RA, stadium III, kännetecknas av bildandet av pannus i synoviumet. Förlusten av ledbrusk gör benet under brosket. Dessa förändringar är synliga på röntgen, tillsammans med erosioner runt kanterna av leden. Dessutom är de första gemensamma missbildningarna det som nu klart ses

  Steg IV.
  Steg IV är också sista skedet av RA. Den inflammatoriska processen har sjunkit och bildandet av fibrös vävnad och / eller fusion av benet resulterar i uppsägning av ledfunktion. Joint är förstört, det har ingen funktion. Detta steg kan vara associerat med bildningen av subkutana noduler, kallas det reumatiska knutor

  På nivå IV måste de respektive lederna ersättas för att leva rimligen nästan utan smärta.

 2. https://curearthritis.org/jra-diagnosis-not-definition/
  Juvenile Rheumatoid Arthritis [/url](JRA) / Not a Definition

  Growing up, it was difficult to gain acceptance and understanding by her peers as she was the only child in her hometown with a diagnosis of JRA. Arthritis is most often seen as a disease experienced by the elderly, many of us unaware of the devastation it can cause in childhood sufferers. Chelsie hopes that by sharing her story and experiences with RA, both good and bad, she may help others to feel less isolated and alone in their own struggles.

  Looking To Block -Inflammation In Juvenile Arthritis
  https://curearthritis.org/scientist-to-block-inflammation-juvenile-arthritis/

  Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is an inflammatory disorder that often begins with swollen, warm and painful joints. In patients with JIA, their joints tend to “flare” up with inflammation and then subside. These flares cause aching joints on one or both sides of the body.

 3. Reumatiker har rätt till rörelse

  Att leva med reumatisk sjukdom innebär för många att leva med värk, med nedsatt rörelseförmåga och en försämrad livskvalité. För oss är rätten till rörelse livsviktig. Vi behöver rehabilitering. Våra medlemmar i Västernorrland vittnar om bristerna inom rehabiliteringen, köer till varmbassäng och stora grupper för att nämna några problem.

  Läs mer
  Läs ocksä
  Politikerna är vaga om patienternas rättigheter

 4. För dig Liz

  Nedgangen i bruk av NSAIDs er i tråd med anbefaling om forsiktighet ved bruk av slike legemidler blant annet på grunn av bivirkninger i mage-/tarmkanalen, økt blødningsrisiko og uheldige hjerte-/kareffekter, sier Christian Berg. Han viser til anbefalinger fra Statens legemiddelverk.

 5. Hallo Liz,

  einen wunderschönen guten morgen. <3 Bevor ich mit der Tür ins Haus falle, wollte ich dich fragen wie es dir geht?

  Ich hätte eine Frage aus der ich nicht ganz schlau werde.
  Wie ist das mit dem Schwerbehindertenausweis und Bus fahren!

  Ist es wahr, wenn ich eine KFZ-Steuerbefreiung in Anspruch nehme, dass ich gleichzeitig meinen Anspruch auf die Wertmarke für den ÖPNV verliere!

  • Danke Christina für die Frage, alles ist gut. Läuft würde ich sagen. 😉
   Was deine Frage betrifft, ja das stimmt. Du musst dich entscheiden was du willst, beides geht nicht. 🙂

 6. Många kvinnor med funktionsnedsättning har inkomster som inte räcker för att försörja sig själva och eventuella barn. Det visar en ny rapport som Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet presenterar för regeringen 15 april.
  – Kvinnor med funktionsnedsättning behöver synliggöras mer inom såväl jämställdhets- som funktionshinderpolitiken, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

  Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet har haft regeringens uppdrag att särskilt kartlägga hinder för den ekonomiska jämställdheten för kvinnor med funktionsnedsättning.

  Läs mer
  https://www.jamstalldhetsmyndigheten.se/nyhet/kvinnor-med-funktionsnedsattning-missgynnas-pa-arbetsmarknaden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *